Poetin en de sociaaldemocratie

1

Het Rusland van Poetin manifesteert zich steeds uitdrukkelijker en agressiever op het Europees toneel. Tegelijkertijd zijn er steeds meer ‘Putinversteher’: van SP tot VNO-NCW en van Corbyn tot Le Pen. Een stevig sociaal-democratisch antwoord blijft uit, terwijl er toch het nodige op het spel staat. Blijft Europa een waardengemeenschap of laten we ons uit elkaar spelen door het Kremlin?

Meer dan ooit vindt Moskou zijn weg naar het centrum van de Europese politiek. VladimirPoetin blijkt een re.le bedreiging te zijn voor de PvdA en haar zusterpartijen in de rest van Europa. Het Kremlin, dat de eigen onderdanen voorspiegelt dat Rusland een supermachtis omdat dit nu eenmaal spoort met een eeuwige ‘historische rechtvaardigheid’, appelleert buiten Rusland ook aan het oud een ooit vertrouwde electoraat van de sociaaldemocraten.Met zijn anti-Europese en anti-Amerikaanse sentiment prikt de Kremlinleider in de toch al open wond van de sociaal-democratie die zich steeds minder raad weet met de groeiende angst onder grote groepen kiezers voor een onstuitbare internationalisering van het economische en politieke leven en het verlies van de nationale eigenheid en de staat. Ze opereert niet alleen via de twee flanken van het politieke spectrum, die het midden in toenemende mate in de tang hebben, maar maakt ook gebruik van het grootkapitaal dat graag zaken doet met de grondstoffenstaat.

Klik hier om het volledige artikel te downloaden.

Delen.

Over de auteur

Hubert Smeets

Redacteur van NRC Handelsblad, auteur van ‘De wraak van Poetin. Rusland contra Europa’ en partijloos.

  • maurice

    Het rusland van poetin is zeker een risico voor de veiligheid en de samenhang binnen europa , maar in mijn ogen een minder groot gevaar als de politici die steeds maar weer op de meer meer meer wagen klimmen als het over de unie gaat.
    Veel burgers hebben jaren geleden in nederland tegen het grondwettelijk verdrag gestemd niet om de symbolen maar om de ondemocratische en vooral te bedrijfsleven vriendelijke koers die in brussel gevaren werd en wordt.
    Brussel had toen al veel macht en wou van ons nog meer macht krijgen alleen konden ze toen al niet met hun middelen omgaan en moesten dat verbloemen door te vragen om nog meer macht.
    geo politiek is rusland een clear and present danger maar binnen de grenzen van de unie zijn de door geslagen eurofielen een groter gevaar voor het draagvlak onder de burgers als een gek in moskou..