Jemen, de ellende die ons niets interesseert

0

De aandachtspanne van de wereldgemeenschap en de politiek is weerzinwekkend kort. Toen Vladimir Poetin in het voorjaar van 2014 een schiereiland van een van zijn buurlanden bezette, annexeerde en daarmee de internationale rechtsorde openlijk aan zijn laars lapte, stonden Oekraïne en de Krim wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling. Niemand bekommerde zich nog om het lot van miljoenen Syriërs, die nog steeds te lijden hadden onder een allesvernietigende burgeroorlog. Anderhalf jaar later kijkt diezelfde wereldgemeenschap, maar eigenlijk Europa in het bijzonder, nu weer opnieuw naar Syrië.. De separatisten met baarden, BUK-raketten en gebroken vredesakkoorden in Oekraïne gingen vervelen. Jihadisten met nog veel indrukwekkendere baarden, onthoofdingen en gifgasaanvallen in het Midden-Oosten waren ineens weer interessant.

Terwijl politici, bekende Nederlanders en het grote publiek weer krokodillentranen huilen om Syrië, voltrekt zich een nog veel grotere ramp een paar grensposten verder. De mate van apocalyptische vernietiging waar Syrië nu in verkeert is tot stand gekomen in een allesverwoestend conflict dat zich nu al bijna vijf jaar voortsleept. In Jemen is hetzelfde niveau van verwoesting bereikt in slechts vijf maanden. Het zich helse vormen aannemende krijgsgeweld in het land, de honger,  de massaslachtingen, de verkrachtingen en de onvoorstelbaar diepe armoede van de Jemenitische bevolking laten ons Siberisch koud. Zolang de ellende niet in ontzielde menselijke vorm aanspoelt op de stranden van onze vakantieresorts, lijken onze politici zich niet van de ernst van de zaak doordrongen. Waarom staan onze volksvertegenwoordigers genadeloos het droevige lot van een aangespoelde Syrische kleuter op een Turks strand uit te buiten, terwijl zij oorverdovend stil zijn over de op schrikbarende wijze stijgende aantallen Jemenitische kinderen die het leven gelaten hebben?

Klik hier om het volledige artikel te downloaden.

Delen.

Over de auteur

Jordy Rutten

Jordy Rutten is student Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden, bestuurslid Jong WBS en bestuurslid PvdA-Afdeling Bergen, Gennep en Mook en Middelaar.