Hou Rusland kort — start een energie-unie

1

Het gedrag van Rusland vraagt om een ander Europees buitenlandbeleid: meer focus op democratische waarden en eigen energie. Poetin luistert niet zomaar.

Met de val van de Berlijnse muur heette er een einde te zijn gekomen aan de tweedeling in Europa. Immers, de Koude Oorlog was na bijna een halve eeuw voorbij, het ‘einde van de geschiedenis’ (Fukuyama) was daar. Met de ondergang van het communisme triomfeerde de liberale democratie als beste bestuursvorm. Een kwarteeuw later lijkt van dat optimisme weinig meer over. Weliswaar zijn tal van landen met hulp van de Europese Unie sindsdien democratisch geworden, een aantal voormalige Sovjetstaten slaagde daar maar half in en het Rusland van Poetin ontwikkelde zich zelfs in tegengestelde richting. Geen westerse vrije democratie, maar een steeds minder liberale en agressievere autocratie. Om zijn invloedssfeer te behouden en uit te breiden schendt de Russische president Vladimir Poetin op flagrante wijze bestaande veiligheidsafspraken. Zijn gewelddadige optreden in 2008 tegen Georgië bleek slechts een voorproefje. Met de inname van de Krim toonde de voormalig KGB-agent geen problemen te hebben met het negeren van erkende grenzen. Het neerhalen van de MH17 en de nasleep daarvan onderstreepten nog eens hoe broos de situatie in dat deel van Europa is. Het Russische optreden raakt rechtstreeks de internationale rechtsorde en bedreigt daarmee ons waardestelsel. Moskou heeft getoond lak te hebben aan de afspraken over veiligheid en samenwerking die de afgelopen tientallen jaren gemaakt zijn. Die zijn daardoor onder grote druk komen te staan en hebben organisaties zoals de OVSE en de Raad van Europa in verlegenheid gebracht. Poetin heeft geen boodschap aan het internationaal recht en de inrichting van de nationale rechtsstaat. Daarachter schuilt een fundamentele botsing van waarden. Een onafhankelijk en democratisch Oekraïne vormt immers niet alleen vanwege de mogelijke aansluiting bij de EU en NAVO — ook al is dat een ietwat theoretische optie — een gevaar vanuit Russisch oogpunt. Nee, een welvarende buurman die aldaar wonende Russen een kans geeft op een beter leven zorgt ook voor spanningen in het moederland zelf.

Klik hier om het volledige artikel te downloaden.

Delen.

Over de auteur

Kati Piri en Paul Tang

Kati Piri en Paul Tang zijn beide Europarlementariër.

  • A. Oosterveld

    Dit had al veer eerder moeten gebeuren. Door druk op de energievoorziening te leggen (als we geen Russische gasimport meer willen) kunnen we ook de urgentie om te vergroenen verkennen.
    Alleen ben ik wel bang voor de mogelijke reactie van de Russische regering.