Het Ministerie van Duurzaamheid

0

Op 15 maart 2017 zullen we in Nederland weer naar de stembus mogen als het huidige Kabinet de rit uitzit. Wat het Jong WBS Oikoslab betreft zal het Ministerie van Economische Zaken vanaf dat moment het Ministerie van Duurzaamheid heten.

De sociaaldemocratie heeft zich vaak halfslachtig opgesteld ten opzichte van alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Duurzaamheid wordt gezien als ‘milieu’ en staat qua relevantie altijd onder de traditionele sociaaldemocratische kwesties, zoals ongelijkheid. De sociaaldemocratie heeft zich laten meeslepen in het liberale fabeltje dat duurzaamheid een luxeproduct is waar pas ruimte voor is nadat de economie op orde is gebracht. Dit is een denkfout die de sociaaldemocratie duur zal komen te staan als we niet nu het roer radicaal omgooien. Om niet op zeer korte termijn de volgende crisis in te rollen moeten we onze economie omvormen tot een duurzaam systeem. Een stabiele economie staat op de driehoek van ecologische, sociale en financiële duurzaamheid.

In 2013 riep de Commissie Melkert alle sociaaldemocraten op om anders te denken over de economie als geheel.  Eén van de belangrijkste conclusies van de Commissie Melkert was dat er te weinig aandacht is voor de lange termijn houdbaarheid van ons volledige economische systeem. De afgelopen decennia is er stilzwijgend een consensus in onze maatschappij geslopen die stelt dat ‘de markt’ ons allemaal voorspoed en vooruitgang zal brengen en dat ‘de economie’ vooral gaat over het verder brengen van het geheel van wat onze markt opbrengt, oftewel het BBP. Als we het tegenwoordig over de economie hebben staat dit synoniem voor financiën. Deze eendimensionale kijk op economie drukt de Commissie Melkert uit met het begrip ‘financialisering’: dingen die gemakkelijk te meten zijn worden in euro’s uitgedrukt en die dingen die moeilijker in cijfers uit te drukken zijn laten we volledig buiten beschouwing. Dit staat helaas haaks op de lange termijn houdbaarheid van ons volledige economische systeem.

Klik hier om het volledige artikel te downloaden.

Delen.

Over de auteur

Wouter Welling

Wouter Welling is lid van het Jong WBS Oikoslab voor Duurzame Economie.