Dromen over de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw; PvdA-plannen die de middenklasse steunen

7

Wij, de leden van de PvdA, zijn op zoek naar nieuwe, goede ideeën voor de toekomst. En die zijn er gelukkig volop. Bijvoorbeeld, een toegesneden sociaal arbeidsbestel voor alle werkende Nederlanders, dus werknemers én zzp’ers, zoals beschreven door Paul Van der Heijden. Een inzet tot meer scholing, in het bijzonder van werklozen, en investeringen in infrastructuur om de werkgelegenheid te vergroten, zoals gedaan door Jaap de Koning. Een invoering van dienstencheques om laaggeschoold werk goedkoper te maken, zoals Frank Vandenbroucke wegens succes in België bepleit. Een verhoging van het wettelijk jeugdminimumloon, zoals recent betoogd door Young and United en vorige week officieel door de Tweede Kamer aan onze regering opgedragen. En tot slot, als emancipatiemotor van ouders (bovenal moeders) met alle inkomens, een basisvoorziening van minstens drie dagen kinderopvang, zoals Wouter Bos voorstelde. Er zijn veel linkse denkers die dromen over een betere arbeidsmarkt, die meer mensen (goed) verschaft en iedereen die dat nodig heeft bescherming biedt. Er zullen altijd problemen blijven (ontstaan) die om een oplossing vragen. Ook anno 2015 zijn er problemen waarover de middenklasse zucht.

Klik hier om het volledige artikel te downloaden.

Delen.

Over de auteur

Wimar Bolhuis

Econoom, bestuurskundige, psycholoog | Fractievertegenwoordiger PvdA Den Haag - Financiën, Economie, Sport | VZ KV Futura | PhD-student Uni Leiden | Werk MinFin

 • Lucas V Bilderbeek

  Mooi stuk vol goede ideeën. In het bijzonder het Dubbel Leerrecht vind ik interessant. De opmerking van dhr Bolhuis dat een “Scholingssabbatical” normaal moet worden spreekt aan. Toch wil ik hier een kleine kanttekening bij plaatsen. Een docent van de Haagse Hogeschool gaf mij mee dat het steeds vaker voor gaat komen dat de informatie die men in het eerste jaar van een opleiding opdoet, aan het einde van die opleiding alweer achterhaald is. De constante revisie van lesboeken is hier ook een getuige van (afgezien van het feit dat er ook nog eens verdienmodel aan hangt).

  Ik zou dus niet zozeer pleiten voor een “Dubbel Leerrecht” om daarmee twee keer in het leven een studie of opleiding te volgen. Liever een “Levenslang Leerrecht” waarbij misschien geen complete nieuwe opleiding gevolgd wordt, maar bijvoorbeeld de jaarlijkse of tweejaarlijkse mogelijkheid om een gedegen cursus te volgen.
  Dit kan gecombineerd worden met het werk, volgens het leer-werkmodel wat nu al op veel MBO-opleidingen gewoon is: vier dagen per week naar werk, een dag naar school/universiteit/onderwijsinstelling.
  De voordelen zitten voor de werknemer in baanbehoud, en wellicht ook meer werk (veel werknemers hierdoor zullen een 32-urige werkweek hebben). Voor de werkgever is het ook voordelig als zijn of haar werknemers op de hoogte zijn van de laatste kennisvooruitgang en deze direct op de werkvloer kunnen toepassen.

  Op dit vlak liggen kansen die van termen als een “leven lang leren” en “kenniseconomie” van kretologie tot verheffende waarden kunnen omvormen.

  • Wimar Bolhuis

   Hoi Lucas, goed punt. Daarom schreef ik ook het idee op van een scholingsrecht voor werknemers (punt 1). Elke 3 jaar scholen naast werkactiviteiten, wat weer wat anders is dan een sabatical, dan heb je het over een periode van een 1jaar+ vrijaf van werk om bij/om te scholen. Een probleem in bijscholing blijkt overigens te zijn dat op MBO-niveau, en vaak ook op HBO niveau, er (bijna) geen onderwijs in de avonduren wordt aangeboden. Is dus moeilijk te combineren met werk… Verder helemaal eens. Wimar

   • Lucas V Bilderbeek

    Wat de tijden en beschikbaarheid van het onderwijsaanbod betreft, dat is inderdaad een probleem. Ik zie het ook echt eerder als een kans om in te zetten op arbeidsdeling (naar de vierdaagse werkweek) gecombineerd met onderwijs (tweedaags weekend en een scholingsdag).
    Ervan uitgaande dat dit mogelijk is (mogelijk gemaakt moet worden!) kan er dus ook meer werkgelegenheid, in het onderwijs en door arbeidsdeling, vrijgemaakt worden.
    Ik zie wel mooie toekomst voor het levenslang leerrecht 😉

    • Wimar Bolhuis

     Ben het helemaal met je eens, schreef eerder dit: “Mensen hebben in de huidige situatie te weinig ruimte en mogelijkheden. Vrijheid kan worden geboden door maatwerk in de combinatie privé/werk, bijvoorbeeld door een arbeidsproces van 2×4 werkdagen en 2×1 zorgdagen per huishouden, waarbij de werkende ouders het recht krijgen op ‘zelfstandig roosteren’ (flexibel werken) en de overheid ruimere en goedkopere kinderopvang organiseert dan nu het geval is”.
     Levenslang klinkt wel enorm als een straf als je begrijpt wat ik bedoel 😉

     • Lucas V Bilderbeek

      Ja klopt. Ik had het gelezen. Ik sta er helemaal achter. In mijn vorige reactie wilde ik alleen opleiding en bij- en herscholing tijdens naast het werk uitlichten. Goed dat je inderdaad ook zorgdagen erbij haalt.

 • Frits Grotenhuis

  Veel goede punten voor dromen en werkelijkheid. Ik wil er alleen nog aan toevoegen dat het inderdaad lastig is om op latere leeftijd bij te leren. Er zijn regelingen en voordelen via de werkgever. Maar als je die werkgever niet hebt. Of als je een arbeidscontract hebt van korte duur. Zeker dan is het heel moeilijk om bij te leren of om te scholen. De PvdA zou zich meer in moeten zetten om deze vormen van leren mogelijk te maken. Ook zonder dat daar een werkgever tussen staat. Lager opgeleiden hebben het geld nog de tijd om zich zelfstandig te scholen. De overheid kan hier op inspelen. Zeker ook nu de arbeidsmarkt flexibeler wordt. Zeker ook nu robotisering en digitalisering meer en meer banen doen verdwijnen. Een leven lang leren is een mooie term, maar moet wel een droom zijn voor iedereen. Met of zonder werkgever.

  • Wimar Bolhuis

   Hoi Frits, ja goede punten. Mijn voorstel is om iedereen een percentage van zijn of haar arbeidsinkomen te laten sparen voor scholing, of je nu werknemer of zelfstandige bent. Wellicht met een fiscaal voordeel. Om de 3 jaar scholen, dan kan je je spaarpot aanspreken. Als je in een uitkering zit, uwv of gemeente, dan zijn er daar budgetten om bij te scholen. Dat ouderen moelijk leren, dat is geen reden er niet aan te beginnen toch 😉
   Maar het tijdelijk/niet hebben van een contract/inkomen, dat is inderdaad een lastige… heb je suggesties?
   groet,
   Wimar