De Griekse Schuldencrisis: Waar is de Sociaal-Democratie?

0

Op 12 juli 2015 zijn de overige achttien landen van de eurogroep met Griekenland een derde steunpakket overeengekomen. Dit akkoord heeft een vertrek van Griekenland uit de Eurozone, en wellicht de desintegratie van de Eurozone als geheel, voorkomen. Niettemin ontbreekt het dit akkoord aan sociaal- democratische waarden. Enkele leden van de Afdeling Brussel/België hebben Jeroen Dijsselbloem hierover een brief gestuurd en hem gevraagd met hen in discussie te gaan.

In het kader van het derde steunpakket zullen de overige achttien landen van de eurogroep de komende drie jaren in verschillende stadia EUR86 miljard lenen aan Griekenland. Als wederprestatie zal Griekenland een pakket aan economische hervormingen doorvoeren, waaronder de verkoop van het nationale tafelzilver door middel van privatiseringen (waarvan de mogelijke opbrengsten als onderpand dienen voor de overeengekomen leningen) en de nog verdergaande versobering van sociale programma’s waaronder de publieke pensioenen. Kort gezegd heeft het dogma van radicale bezuiningen als snelste weg naar economisch herstel (ook wel bekend als “austerity”) het wederom gewonnen van een rechtvaardigere verdeling van de pijn binnen de Griekse samenleving en de Europese gemeenschap als geheel.

Binnen de Afdeling Brussel/België heeft de wijze van totstandkoming en de inhoud van deze overeenkomst het nodige stof doen opwaaien. De wijze van totstandkoming van het derde steunpakket miskent de algemene Europese belangen van stabiliteit en solidariteit tussen lidstaten van de Europese Unie. In plaats daarvan stonden – en staan – landen lijnrecht tegenover elkaar. Ook de inhoud van het akkoord is onbevredigend. Er is voor de Griekse schuldencrisis geen structurele oplossing gevonden die de pijn van de hervormingen rechtvaardiger verdeeld binnen de Griekse samenleving, noch worden publieke investeringen om de Griekse economie aan te jagen echt mogelijk gemaakt. Het akkoord heeft dan wel bereikt dat de Eurozone blijft bestaan in de huidige samenstelling van negentien landen, er kunnen evenwel grote vraagtekens worden gesteld ten aanzien van hoe landen in de Eurozone met elkaar omgaan als een of meerdere van hen het water aan de lippen heeft staan.

Klik hier om het volledige bericht te downloaden.

Delen.

Over de auteur

Aart Loubert

Aart Loubert doceert Europees recht en Europees constitutioneel recht aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam en promoveert aan dezelfde universiteit.